FAQ

Moet ik ervaring hebben?

Nee, je hoeft geen ervaring te hebben. Het mooie is dat het Freestyle systeem begint vanaf de basis, het loswerken. Dit is gebaseerd op de natuurlijke eigenschappen en ‘taal’ van het paard; het paard kent dit dus al. Daar kunnen wij dus weer handig gebruik van maken! Daarbij heeft iedereen die wel eens iets met paarden doet al ervaring door zijn omgang met paarden. Het leuke is dat je je nu bewust(er) wordt van wat je doet en het effect van je lichaamstaal.
.

Wat heb ik nodig voor een (eerste) les?

DSCF2737.jpg_klein1Naast een paard en ruimte waar we met het paard kunnen werken (bij voorkeur een ring van 15m x 15m), heb je in principe helemaal niets nodig. Je kunt tijdens de les materiaal lenen (zoals een Freestyle halster, een leadrope, dubbele lange lijnen, etc.). Zo kun je kijken hoe je paard erop reageert en of je het zelf ook wat vindt. Het is natuurlijk wel handig voor jezelf als je op een gegeven moment ook je eigen materiaal hebt, zodat je tussendoor kunt oefenen.
Wel heb je bij het rijden je cap nodig. Handschoenen worden ook ten zeerste aangeraden, vooral bij het onderdeel dubbele lange lijnen.


Hoe ziet een les eruit?

Iedere les heeft een heldere, gestructureerde opbouw, die op jou is afgestemd zodat je je de stof goed eigen kunt maken en je ook buiten de lessen zelf aan de slag kunt! De inhoud van een les is sterk afhankelijk van het niveau en vaardigheden van de leerling en van het paard. Hoe dan ook: veiligheid staat voorop! Ook werken we constant met het welzijn van het paard in het achterhoofd: de training is er dus altijd om het paard te helpen: wat we doen, moet nut hebben voor het paard op dat moment.
Naast het paard, trainen we ook jou als leerling. Dat kan bijvoorbeeld door een keer te rijden op een barebackpad, om de beweging van het paard te voelen en beter te begrijpen wat er eigenlijk allemaal in dat paardenlijf onder je gebeurt als jij een hulp geeft.


Kan mijn paard meteen aan de dubbele lange lijnen?

Bij het onderdeel dubbele lange lijnen, maken we gebruik cropped-IMG_0047-31.jpgvan wat we het paard hebben geleerd bij het loswerken en het grondwerk (daarom heet het ook Freestyle systeem; je werkt systematisch toe naar de volgende stap). Vaak vinden paarden (en leerlingen!) de dubbele lange lijnen spannend. Om dit zo vloeiend mogelijk, maar vooral veilig, te laten verlopen, is het essentieel om paard en mens goed voor te bereiden. Dit doen we via het loswerken en specifieke oefeningen in het grondwerk.

Alle elementen die samenkomen in het werken aan de dubbele lange lijnen, bouwen we steen voor steen op middels het loswerken en het grondwerk. Op deze manier werken we aan de vaardigheden van het paard en de leerling. Als we het paard vervolgens voor het eerst opzetten aan de dubbele lijnen, voegen we maar een klein deel toe dat nieuw is voor paard en mens, zodat dit voor beiden zo min mogelijk stress oplevert.

moran1Wanneer een paard voor het eerst aan de dubbele lange lijnen kan worden opgezet, is sterk afhankelijk van het paard en de leerling: op het moment dat het paard en leerling vertrouwd zijn met het loswerken en de grondwerkoefeningen, kunnen we door naar het opzetten aan de dubbele lange lijnen. Een traject is hier bijvoorbeeld heel geschikt voor.