Om met paarden (samen) te werken, zijn er een paar belangrijke ingrediënten, of ‘GroeiTools':
- Kennis & Techniek
- Gevoel & Timing
- Mindset
Het begint met Kennis & Techniek (wat weet je en hoe doe je iets). Om dit vervolgens goed in te kunnen zetten is het belangrijk dat je Gevoel & Timing ontwikkeld.
…Vergelijk het met leren autorijden: in eerste instantie begrijp je hoe het werkt met de pedalen om te remmen, gas te geven en te schakelen (kennis). Je weet dat de pook verschillende versnellingen heeft en je altijd in z’n één wegrijdt bijvoorbeeld. Als je begint, moet je nadenken vanuit je verstand welke handelingen je moet uitvoeren, je bent vooral met jezelf bezig om die koppeling rustig op te laten komen (techniek), en om de pook telkens tijdig in de goede versnelling te krijgen (techiek) waarbij je in het begin het liefst de hele tijd nog naar je pook wilt kijken bij het schakelen.
Wanneer we iets nieuws leren, zitten we in eerste instantie in dit stadium van het verstand die je nodig hebt voor je kennis en om technieken eigen te maken. We zijn dan nog zo daar op gefocused dat we op dat moment even genoeg hebben aan onszelf; in het voorbeeld van het leren autorijden zijn we op dat moment nog niet echt bezig met het verkeer om ons heen.
Als je de techniek onder de knie begint te krijgen, merk je dat het steeds makkelijker en vloeiender gaat. Het schakelen gaat niet meer met horten en stoten en je hoeft niet meer naar de pook te kijken om te zien naar welke versnelling je gaat: je hebt meer gevoel ontwikkeld en je timing is veel beter!
Doordat dingen nu meer automatisch gaan, kun je makkelijker focussen op het verkeer en daarop inspelen. Als jij je technieken/hulpen aan je paard vanuit je gevoel kunt geven en met de juiste timing zonder dat je daar nog heel erg over na hoeft te denken, dan kun je (samen)werken met je paard vanuit contact en verbinding. Je bent immers niet meer zo met jezelf bezig en staat daardoor veel meer open voor je omgeving en wat het paard aangeeft. Het contact dat dan ontstaat is een tweerichtingsverkeer; jij vangt makkelijker signalen op van je paard, kunt daarop inspelen, je paard voelt dat jij er voor hem bent en zal voelbaar meer op jouw vertrouwen. Dat zorgt uiteindelijk voor een gevoel van complete afstemming op elkaar, een team dat samenwerkt.
Dan is er nog één andere hele belangrijke component, en dat is Mindset. Mindset, gaat over open staan voor wat zich op dat moment voordoet en daar aandacht aan besteden. Dit is niet altijd even makkelijk, omdat een open vizier vaak wordt vertroebeld door verwachtingen en doelen. In een wereld waar alles snel gebeurd en maakbaar is, zijn we veelal gewend (en verwend) dat we dingen naar onze hand kunnen zetten. We zijn ‘getrained’ om resultaten te halen (vanaf dat we naar school gaan t/m ons dagelijkse werk en alle ‘to do’s’ die we af moeten vinken in ons drukke bestaan). We willen graag succesvol zijn, doen graag ons best. Daardoor stappen we makkelijk in de valkuil van te veel op het resultaat gericht zijn.
Ambitie of een doel hebben is niks mis mee, maar het gevaar zit erin dat je door deze plannen en doelen die je hebt voor jezelf en je paard, je niet daadwerkelijk blijft vóelen (en werken met paarden grotendeels een gevoelssport). Het wordt een verstandelijk iets, vanuit je hoofd. Zo kun je dan bijvoorbeeld rijden vanuit een aanname: “de vorige keer ging het ook goed,” of “we hebben dit al zo vaak geoefend, dus hij zal het nu ook doen.” Door die resultaatgerichte mindset stoppen we dan eigenlijk met aanvoelen van de situatie, en het paard.
Als we op deze manier (onbewust) niet meer met een open mind met het paard werken, missen we wat er op dat moment nodig is. We denken in plaats van dat we nog echt voelen, gaan daarmee in ons hoofd en uit contact met onszelf en met het paard. Uiteindelijk krijg je die ene oefening misschien nog wel voor elkaar, heb je nog beste een aardige dressuurproef gereden of ben je over de sprong gekomen, maar echt fijn was het niet, het was vooral éénrichtingsverkeer van de mens uit en er was zeker geen gevoel van ‘samen.’
Als het lukt om de resultaatgerichtheid los te laten, je dus écht in elke vezel van je lijf er oké bij te voelen met wat er gebeurd, dan ontstaat er een enorme ruimte. Díe mindset maakt het mogelijk in het moment te blijven, te voelen wat er gebeurd bij het paard en daar iets mee te doen, want daar ligt op dat moment zijn behoefte. Zo worden je ‘hulpen’ daadwerkelijk iets wat het paard hélpt. Als je paard dat door heeft, zal hij meer open staan voor je, ontstaat er een tweerichtingsverkeer, een gevoel van sámen.
Mindset is dus enorm belangrijk: je hebt het nodig om in het moment te kunnen zijn en te blijven voelen (Gevoel & Timing) en het maakt dat je alles wat je hebt geleerd (Kennis & Technieken) ook echt op de juiste manier in kunt zetten.