Stap voor stap methode

Stap voor stap op weg naar de béste samenwerking die kunt krijgen met je paard!

Psychologie van het paard
De Freestyle aanpak draait erom dat je een paard leert leven in een (voor hem onnatuurlijke!) wereld tussen mensen en hoe hij om moet gaan met de dingen die wij allemaal van onze paarden vragen: of dat nou gewoon wandelen is of het elke week op wedstrijd gaan. Het Freestyle systeem is gebaseerd op de aard van het paard als prooidier en houdt rekening met hoe eyepaarden de wereld ervaren. Als je dat snapt, weet je ook waaróm je paard op een bepaalde manier reageert en hoe je hem kunt helpen bij de dingen die hij eng of moeilijk vindt. De Freestyle training is opgebouwd in duidelijke stappen en maakt gebruik van hoe paarden het makkelijkst leren. Het gaat erom dat het paard zo min mogelijk stress ervaart tijdens het leren; het welzijn van het paard staat voorop!


Een duidelijke stap voor stap benadering
Foto_trainingspiramide
De diverse Freestyle trainingsonderdelen  zijn systematisch opgebouwd en volgen elkaar in een logische volgorde op. Hierdoor is het makkelijk te gebruiken in de alledaagse praktijk; eerst leg je een brede basis met je paard middels het loswerken, grondwerk en het werken aan de dubbele lange lijnen. Hiermee bouw je respect, gehoorzaamheid en vertrouwen op en verbeter je bovendien de balans van het paard. Dit alles maakt het mogelijk om uiteindelijk verantwoord en vakkundig te kunnen paardrijden.
.

Leer je paard om te gaan met de middelen die je gebruikt
stappenplanMiddelen als bijvoorbeeld een halster en leadrope zijn niet natuurlijk voor een paard. Als we dus met dergelijke materialen willen werken, is het logisch dat het ook ónze verantwoordelijkheid is om het paard te leren hoe hij ermee kan omgaan. Vaak verwachten we meteen al veel van het paard en gaan we er vanuit dat hij het wel snapt. We moeten hem echter ‘onze taal’ leren en als we onze hulpen niet stapsgewijs en duidelijk aanbieden aan het paard, ‘snapt’ het paard niet wat er van hem wordt gevraagd. Het Freestyle systeem is volledig ingesteld op de manier waarop paarden leren en besteedt daarom dus ook veel aandacht aan hoe je je hulpen logisch aan kunt bieden aan je paard.
.

Een bewuste opbouw naar het rijden
building-blocks-of-a-6x6x6-cube
Alles wat we in het rijden gebruiken en willen van ons paard, wordt voorbereid in de onderdelen van het loswerken, grondwerk en de dubbele lange lijnen. Voordeel van deze doordachte stap voor stap benadering is dat alle bouwstenen worden blootgelegd. Hierdoor begrijpen we beter wát we doen, hóe we iets kunnen aanbieden aan het paard en waaróm we het op die manier doen. Als we ons hier namelijk bewust van zijn, zijn we in staat om een paard ook écht iets te leren en hem te helpen met de dingen waar hij moeite mee heeft, die hij nog niet kan of waar hij nog niet sterk genoeg voor is.

Rechtrichten/Academische Rijkunstscheef-aan-de-wand1map
Om het optimale uit de training te halen, maakt De Paardenbaak naast het Freestyle Systeem ook gebruik van oefeningen uit de Academische Rijkunst. Met name het gymnasticeren van het paard aan de hand vormt een mooie aanvulling en biedt extra mogelijkheden binnen de training. Het combineren van Freestyle met Academische Rijkunst draagt bij aan een soepel, rechtgericht paard!

Het ‘rechtrichten’ wordt vaak als aparte stroming gezien en gekoppeld aan de Academische Rijkunst. Echter, het aspect van rechtrichten zit ook verweven in ‘gewone’ dressuuroefeningen en komt op die manier ook terug in het Freestyle rijden. Bij het werken aan de dubbele lange lijnen zijn we eveneens bezig met rechtrichten, omdat we hierbij de horizontale en verticale balans van het paard willen verbeteren.

Uiteindelijk willen we een soepel paard dat op beide lijnen/teugels gelijk voelt, de achterbenen goed onder het zwaartepunt zet en met het gewicht mooi verdeeld over vier benen loopt. Om dit te bereiken, kunnen verschillende tools worden ingezet die op elkaar aansluiten, elkaar ondersteunen en helpen om het paard te verbeteren.