Hoe je je goede (paarden)voornemens waarmaakt

successWat is jouw goede paardenvoornemen voor 2017? Een buitenrit kunnen maken, op wedstrijd gaan, je paard goed kunnen trailerladen, of gewoon meer tijd met je paard doorbrengen? Laat je goede paardenvoornemens voor 2017 werkelijkheid worden met deze vier ‘keys to succes!’


1- Neem de afslag!

Niet alleen paarden zijn gewoontedieren, ook wij mensen houden graag vast aan gewoontes. We hebben allemaal rotonde-afslagonze eigen ‘rotondes’ aangelegd waar we maar steeds dezelfde vertrouwde rondjes op draaien. Lekker makkelijk, want het voelt bekend en gaat bijna op de automatische piloot. Het zal even moeite kosten en ‘gek’ voelen als je opeens wat gaat veranderen. Het kost namelijk meer energie om een onbekende afslag te nemen dan in het vertrouwde patroon te blijven ronddraaien. Je zult ook andere prioriteiten moeten stellen, wil je écht van die rotonde afkomen. Maar uiteindelijk zorgt het voor groei! Dus herinner jezelf aan je goede voornemen, en ga van je rotonde af: neem de afslag!

2- Creëer haltes
Houd je goede voornemen in je achterhoofd als einddoel, maar nóg belangrijker is om te goalsbedenken welke stappen, of haltes, ervoor nodig zijn om je einddoel te behalen. Leg hierbij de lat niet te hoog, het moet wel leuk blijven! Dat kun je het beste doen door voor jezelf een planning te maken met een aantal realistische (!) subdoelen. Zo hou je het lekker overzichtelijk en zie je waar je bent in het proces. En misschien loopt het niet zoals verwacht en moet je een en ander aanpassen terwijl je bezig bent, maar je bent dan in ieder geval nog steeds onderweg! Belangrijkste is dat je hiermee gemotiveerd blijft: door stapsgewijs naar je subdoelen te werken, kom je steeds wat dichter bij je einddoel en het verwezenlijken van je goede voornemen!

3- Streef naar beter, niet naar het bestebetter-than-yesterday
Het is natuurlijk supermotiverend als je resultaat ziet van je inspanning. Maar zie ook echt iedere verandering al als een succes op zichzelf. We zijn als mensen geneigd het meteen helemaal goed te willen doen, het liefste perfect. Wees tevreden met elke poging en kleine stap in de goede richting. Het gaat erom telkens iets beter te worden, maar verwacht niet van jezelf meteen de beste te zijn. Gun je paard én jezelf gewoon de tijd die ervoor nodig is. En als het gevoel hebt dat je vastloopt, vraag hulp en doe inspiratie op.

4- Gebruik de ‘inspiratie-hotline’!search-inspiration
Er komen hoe dan ook momenten dat je je afvraagt waarvoor je het ook
al weer doet. Wees hierop voorbereid door bijvoorbeeld nu al voor jezelf een (online) moodboard te maken met voor jou inspirerende afbeeldingen of quotes die je een boost geven als je het nodig hebt. Maak een stalgenoot of vriendin deelgenoot van je goede voornemen, zoek iemand waar je mee kunt sparren als je tegen een lastig punt aanloopt. Bezoek eens een clinic, doe een workshop, volg een les, bekijk filmpjes op YouTube. Kortom: haal inspiratie uit je omgeving, je hoeft het niet allemaal zelf te bedenken! Probeer en experimenteer, vind uit wat het beste past bij jou en je paard.

Veel succes, en vooral: veel paardenplezier in 2017!